Пам'ятка фрилансера
Інформація для нових розробників Odoo про поточні ціни та рекомендації щодо оцінки робіт:

1. До війни в Україні компанії, які надавали послуги розробки Odoo, орієнтувалися на вартість години розробки $35. Але врахуйте: це ціна, якщо ви Компанія. Фрілансери зазвичай беруть менше.

2. На UpWork-е середня ціна години так само коливається близько $30-$35 на годину. Але 30% забирає собі UpWork залишається $35 - 30% = $24.5 та ще відсотка 2% за виведення грошей. Якщо пробуватимете працювати на UpWork, то врахуйте, що UpWork не любить низьку вартість години, бо тоді він менше заробляє, а демпінг опускає ціни. Тому він банить тих, хто демпінгує.

3. Джуни за свою роботу беру, звичайно ж, менше. На Fiverr мінімальна вартість години здається 9$. Але не рекомендую ставити надто низьку вартість.

4. При роботі фрілансером рекомендую дуже, дуже, дуже відповідально ставитися до дедлайнів та естімейтів.

5. Правильна оцінка вартості робіт дозволить вам не працювати безкоштовно і тим самим не втрачати гроші.
Не треба думати у ключі:

я оцінив роботу о 20 годині по $25 і отримав 20 * 25 = $500. Що за фактом вийшло не 20 годин, а 50 годин.
Я ж все одно заробив $500! Значить, працював не безкоштовно.

Так міркувати не правильно!

У перших 20 годин - ви відпрацювали за гроші, а 30 годин – ви подарували клієнту. Тобто працювали безкоштовно!

По друге якщо рахувати що $500 вам заплатили за 50 годин, то вартість вашої години виходить 500/50 = $10. Тобто ви планували працювати по $20/h а за фактом заробляєте $10/h

Якщо в місяці 21 день * 8 годин = 168 годин * $20 то теоретично, ви можете заробити максимум $3360, але за фактом заробили 168 * 10 = $1680.

І це якщо у вас буде 100% завантаження і ви кожен день працюватимете по 8 годин.

Такого ніколи не буває у фрілансерів! Через те, що клієнти не оплачують: дослідницьку роботу, налаштування проекту, ознайомлення з інфраструктурою замовника, з бізнес-специфікою замовника, демонстрація результату часто теж не оплачується, годинні обговорення постановки задачі, та й просто між проектами є проміжки.

Буває тупо цілий місяць може не бути жодного замовлення. Коли ви тільки вийшли на фріланс - розраховуйте, що спочатку замовлень взагалі не буде.

Фріланс – це повноцінний бізнес. Його треба розкручувати. На це потрібен час. Тобто у вас повинні бути заощадження, на які ви будите жити, доки не напрацюєте клієнтську базу.

Висновки:

* Рахуйте години витрачені на розробку!! Якщо ви не можете згадати скільки часу витратили на роботу, то вважайте, що частину часу ви працюєте безкоштовно! А надана послуга – нічого не коштує.

* Навчіться коректно оцінювати роботу заздалегідь. Не занижуйте кількість годин! Краще завищити кількість годин і зробити швидше. Заробити більше грошей. Чим занизити і за додатково витрачені години - не отримати оплату. А швидше за все – ви оплату за них не отримаєте!

Ви у будь-якому разі будите "попадати" на неоплачувані роботи. Ось саме ті проекти, де ви завищили вартість і заробили більше, ніж фізично витратили - компенсують вам безкоштовні роботи. І у вас виходитиме плюс-мінус стабільний дохід.

* Завжди пам'ятайте, що розробка на оду включає в себе знайомство з інфраструктурою замовника та його бізнес-процесами. Для нових клієнтів на старті проекту беріть на 10-20% більше. Це також покаже, що клієнт не жлоб.

* Не забувайте включати у вартість години на проведення демонстрації та встановлення коду (зазвичай по ssh) на тестові сервери клієнта.

* Якщо знайдете клієнта, який готовий вам платити погодинно, за весь відпрацьований вами час - тримайтеся за нього! Таких клієнтів дуже мало.

Фікс прайс вигадали жлоби. Якщо клієнт вимагає фікс прайс заздалегідь - це потрібно сприймати так: "понад зафіксованої ціни - я тобі не оплачу".

* Dраховуєте, що є прірва між завданнями типу: наклепати меюшек, полів та вьюшек та завданнями РОЗІБРАТИСЯ! як в оду влаштований якийсь механізм Х та його модифікувати за ТЗ.

Другий тип завдань, я джунам та мідлам взагалі не рекомендую братися робити, бо ви будете працювати безкоштовно. Тому що на фрілансі – інвестігейт не оплачується.

* Все сказане вірно і до роботи в штаті: якщо ви працюєте більше 8 годин, а заробляєте фіксовано, то частину часу працюєте безкоштовно.

У компаніях ніхто гроші просто так не сплачує. Компанія на ваших послугах має заробити більше за вашу ЗП. Якщо Компанія заробляє менше ніж ваша ЗП, то вона обов'язково позбутися, або знизить вам ЗП. Тому працюючи в штаті - компанія обліковує ваш час, щоб оцінити - ви приносите їй більше, ніж ваша ЗП або компанія працює на збиток?

Тож гроші треба відпрацьовувати. А рахувати витрачений час і вміти заздалегідь оцінювати вартість робіт - це невід'ємна частина роботи програміста.

* Пам'ятайте, клієнт не знає скільки ви за фактом працюєте. Тому багато компаній розробників "грають", "блефують" очікуваннями клієнтів: кажуть що вартість розробки $35 для клієнта, робота займе 20 годин. А для вас як штатного програміста дають цю роботу на 40 годин
Пам'ятка фрилансера
Олександр Комаров 15 квітня, 2022
Поділитися цією публікацією
Теги
Архів
Публікація модулів на Odoo market